Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır. Dikkat!Çalışan kalbe masaj yapılmaz.
Alttaki kaburgalar elle tespit edilir, eller kaydırılarak göğüs kemiğinin alt ucu belirlenir.(Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına) Önemli! Kalp masajı ilk yardım eğitimi alan kişiler tarafınca yapılmalıdır.
Her iki kaburganın birleştiği noktaya (sternum ucu) iki parmak konur ve üstüne diğer el topuğu yerleştirilerek bası noktası tespit edilir. Bu elin üzerine diğer el yerleştirilir.
Vücut ağırlığı ile kaburga kemikleri 4-5 cm içe çökecek (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar ) ritmik olarak sıkıştırma-gevşetme şeklinde bası uygulanır. Erişkinlerde dakikada 60-80 bası uygulanmalıdır.
Dış kalp masajı 1 yaşın altındaki bebeklerde göğüs kemiği alt ucuna iki parmakla, göğüs kemiği 1-1,5 cm içe çökecek şekilde dakikada 100-120 bası olarak yapılır. 1-8 yaşına kadar çocuklarda tek elle 2.5-5 cm çökecek şekilde dakikada 100-120 bası yapılmalıdır (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar).
Yapay solunum ve dış kalp masajı birlikte uygulandığında , yetişkinlerde tek ya da iki ilk yardımcı ya da iki ilk yardımcı ile 15/2 olarak uygulanır. Bebek ve 1-8 yaş çocuklarda ise 5/1 olarak uygulanır.
Her siklusta hasta/yaralının solunumu ve şah damarından 5 saniye süre ile nabzı kontrol edilmelidir (1 siklus:15 kalp masajı ve 2 yapay solunumun 4 kez uygulanmasıdır).
Temel yaşam desteğine başlarken eğer çevrede biri varsa hemen 112 aratılmalıdır. Eğer ilkyardımcı yalnız ise 1 siklusdan sonra kendisi yardım çağırmalıdır.
Temel yaşam desteğine bu konuda eğitim almış bir sağlık personeli gelinceye kadar devam edilmelidir.
İlk Yardım Eğitici Eğitimi: https://www.ilkyardimegiticiegitimi.org/