Yangın tüpü, başlangıç aşamasındaki yangınların kontrolden çıkıp yıkıcı bir hal almaması için çok önemli bir cihazdır. Peki Yangın Söndürme Araçları Nasıl Çalışır ve neler yapmalıyız gelin aşağıda öğrenelim.
Yangın Tüpünü Hazırlayın!
Yangına müdahale etmeden önce yangın tüpü kullanıma elverişli hale getirmelidir. Yangın tüplerinde püskürtme mekanizmasını sağlayan bir mandal ve bu mandalı koruyan mühür ve pim bulunur. Kullanmaya başlamadan evvel mührü söküp pimi çıkarmalısınız. Yangın tüpünü kullanmaya başlamadan evvel bir defa ters çevirip hafifçe sallamalı ve tüpün içindeki malzemenin güzelce karıştırıp daha etkili olmasını sağlamalısınız.
Alevlerin Merkezine Doğru Püskürtün
Yangını söndürebilmeniz için yangın tüpünün hortumunu yaklaşık 2 metre uzaklıktan alevlerin merkezine doğru sıkmanız gereklidir. Alevlerin üzerine doğru ya da rastgele sıkmanın faydası olmayacaktır.
Alevlerin çıkış noktasına doğru hedef aldıktan sonra mandalı elinizle sıkarak tüpü aktif hale getirin. Yangın tüpünü, alevler sönünceye kadar yahut tüp tükeninceye kadar sıkın. Alevler tam anlamıyla sönmeden söndürme işlemini kesmeniz halinde alevler tekrar canlanacaktır.
Açık alanda yangın söndürme tüpünü kullanırken yapmanız gereken en önemli şey, rüzgarı arkanıza almaktır. Rüzgarı karşınıza aldığınızda hem yangın söndürme cihazının içindeki malzemeyi rüzgara karşı püskürtmek zorunda kalırsınız hem de alevlerin üzerinize gelmesine sebep olabilirsiniz.
İstanbul’da yangın eğitimi veren kuruluşun sayfasını inceleyebilirsiniz.
Pimi Çek Hedefe Sık ve Söndür
Yangını söndüreceğiniz sırada yapacaklarınızı özetlersek;
Mandaldaki güvenlik pimini çekmelisiniz. Bu pim tüpün en üst kısmında yer alan metal bir halkadır. Tüpün hortumunu alevlerin tam merkezine gelecek şekilde tutun. Böylece oksijen ile yanıcı maddenin birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Tüpün mandalını yavaşça sıkmalı ve içindeki maddenin dışarı püskürmesini sağlayın. Mandalı alevler sönünceye veya tüp boşalıncaya kadar bırakmayın. Alevleri daha kolay söndürebilmek için hortumun ucunu hafif bir şekilde sağa sola gezdirerek püskürtün. Böylece tek bir nokta yerine alevlerin her tarafına temas etmiş olursunuz.
Yangını Kontrol Edin ve Söndürün
Yangını söndürdükten hemen sonra bırakıp giderseniz, bir müddet sonra sıcaklık nedeniyle tekrar canlanma ihtimali çok yüksektir. Bundan dolayı yanan maddelerin tam olarak söndürüldüğünden ve ortamın soğuduğundan emin olmalısınız.
Bunun için yanan alanı su ile soğutabilir, üzerine kum, toprak benzeri madde atabilir veya oksijeni kesmek için üzerini örtebilirsiniz. Ayrıca yanan alanın etrafındaki tutuşabilecek diğer cisimleri de ortadan kaldırabilirsiniz.
Kullandığınız Yangın Tüplerini Değiştirin
Tüplerin kullanımı tek seferliktir. Bir kere kullanılan tüp, içindeki maddeyi püskürtmeye yarayan basıncı düşüreceğinden dolayı bir daha kullanılamaz. Bu nedenle kullandığınız yangın tüpünü en kısa zamanda tekrar doldurmalısınız veya yenisi ile değiştirmelisiniz.
- Bizi Twitter dan da takip edebilirsiniz.
- Üdy Belgesi