Src Belgesi

Src Belgesi

Src Belgesi Nedir?

Sınavlı ve Sınavsız Src Belgesi

Bilgi Hattı: Telefon: 0 212 641 13 13 ARA

src belgesi ne demek

Yurt içi yük-eşya ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler belgesine sahip olması zorunludur.  Src belgesi eğitimi toplamda 36 saattir.  Eğitimin %80’ine devam zorunludur.

Src türü mesleki yeterlilik belgesi 4′ e ayrılır.

  • SRC 1 : Uluslararası yolcu taşımacılığı
  • SRC 2 : Yurtiçi yolcu taşımacılığı
  • SRC 3 : Uluslararası eşya-kargo taşımacılığı
  • SRC 4 : Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı
  • SRC 5 : Tehlikeli Madde Taşımacılığı

Src Belgesi Nedir?

SRC belgesine sadece bir kağıt parçası olarak bakmamak lazım. Sadece bir belge olarak bakmamak lazımdır. İşin eğitim boyutuna bakmalıyız. Bu eğitim ile insanda ve trafikte arzu edilen değişikliklerin ne kadar gerçekleştiğine bakmalıyız. Asıl önemli olan budur. Bu eğitimi önemsemeli ve derslerinden yararlanmalıyız. Mesela davranış Psikolojisi dersi bir kişisel gelişim dersi olarak düşünülebilir. Burada anlatılan konuların, verilen bilgilerin son kullanma tarihi yoktur. İletişim konusunu, empati konusunu hayatımız boyunca hemen her alanda kullanıyoruz. Bunları doğru ve başarılı bir şekilde kullanmak yaşam kalitesini artıracaktır. Trafikte çok önemli sorunlarımızın çözümünde katkı sağlayacaktır.

Ticari amaç ile yük, yolcu, eşya ve kargo taşımacılığı yapan sürücülere 17.10.1996 – 4199/1 maddesine göre Karayolunda, ticari olarak tescil edilmiş bir motorlu taşıtı süren kişilere şoför denir. Buna göre ticari amaç ile taşımacılık yapan şoförler karayolu taşıma kanununa göre src belgesi mesleki yeterlilik  eğitimi almak zorundalar. Src türü mesleki yeterlilik belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücülere para cezası uygulanmaktadır. Yurt içi yolcu taşımacılı yapacak olan sürücüler src 4 belgesi almaları, yurt içi yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücüler ise src 2 türü belge almaları gerekmektedir.

Ayrıca Uluslar arası yük ve eşya taşımacılığı yapacak olan sürücüler src 3 türü mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunludur. Src 3 belgesi alan sürücüler src 4 belgesini de almış olur. Uluslar arası yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ise src 1 belgesi almaları zorunlu olup src 1 belgesini alan sürücüde src 2 türü mesleki yeterlilik belgesini almış kabul edilir. Eğitim saatleri ise src ve src 3 belgeleri için toplamda 32 saatlik eğitim src 2 ve src 4 belgeleri için ise 28 saat eğitime tabi tutulurlar. Src 4 belgesine sahip olan sürücüler src 2 belgesi almak istemeleri halinde Turizm taşımacılığı dersi ile düzenli yolcu taşımacılığı eğitimi almaları yeterli olup fark eğitimini tamamlamış olarak sınava girerek belgesini alırlar. Aynı şekilde src 2 belgesine sahip sürücüler ise src 4 belgesine geçmek için ise geçiş ve güzergah kuralları ile Tehlikeli madde taşımacılığı eğitimi alıp sınava girerler .

Tıkla puan ver
[Total: 0 Average: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?