İletişim Teknolojileri Türleri

2.417
İletişim Teknolojileri Türleri

İletişim Teknolojileri Türleri Nelerdir?

İletişim teknolojileri türleri

Birisi iyi iletişim kurabiliyorsa genel olarak hayatında başarılıdır. İnsanın iletişimi başarabilmesi için önce iletişimin ne olduğunu anlaması gerekir. İletişim teknolojisi dersinin amacı iletişimin lojistik ve taşımacılık sektöründeki yeri ve önemi hakkında kursiyeri bilgilendirmektir. Günümüz toplumunda teknoloji, iletişimde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en yoğun olarak kullandıklarımız; televizyonlar, bilgisayarlar ve cep telefonlarıdır. Ayrıca çağrı cihazları, telsizler, araç telefonları, faks cihazları, telgraf, uydu sistemleri, GSM hizmetleri (cep telefonları ve bunların üzerinden verilen bazı hizmetler GPRS vb.) , bilgisayarlı araç yol kılavuzları (Navigation) gibi bir çok iletişim teknolojileri iş ve özel yaşantımızın vazgeçilmezleri arasına girmişlerdir. GPS uyduları mobil iletişim sistemlerinde kullanılmaktadır. GPRS cep telefonları üzerinden verilen bir hizmettir.  İhtiyaç duyulduğunda en yakın sağlık merkezi, eczane, polis merkezi, postane, akaryakıt istasyonu vb. gibi yerlerin adresleri cep telefonları üzerinden GPRS servisi kullanılarak öğrenilebilir. Navigation (yol kılavuzu) araç içine monte edilebilen bilgisayarlı yol kılavuzlarıdır.  Navigation cihazı uydu ile iletişime geçerek sürücülerin dünya üzerinde hangi noktada bulunduğunu hassas bir şekilde belirler.
Sürücüler gitmek istediği yeri yol kılavuzu üzerindeki birkaç tuşu kullanarak belirler.

Yol kılavuzu da en kestirme yolu anında hesaplar. Yeni Ümit Eğitim Kurumları ody belgesi ve üdy belgesi eğitim dökümanları Ayrıca yolculuk sırasında hem sesli hem de görsel olarak sürücüleri yönlendirir. Adres sormadan ihtiyaç duyulan tüm yollar, caddeler, postane, hastane,eczane, havaalanı, istasyon, tarihi mekan vb. yerler kolayca bulunabilir. Yoğun küresel rekabet ortamında büyük veya küçük tüm firmaların ve çalışanların iletişim teknolojilerinden faydalanmaları, bunları kullanma zorunluluğu kaçınılmaz olmuştur.  Firmalar iş bağlantılarını, sipariş, her türlü bilgi alışverişleri, transferler ve akla gelebilecek bir çok meseleyi uzaklara gitmeden iletişim teknolojilerini kullanarak gerçekleştirebilir  Lojistik ve taşımacılık sektöründe iletişim teknolojileri her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır.
GPS uyduları sayesinde firmalar merkez bilgisayarları veya internet üzerinden, araçların konum bilgileri, hızları, aksaklık ve acil durum gibi bir çok bilgileri görebilmektedir.

  • İletişimin etkinliğinin ölçütü, bir iletişim sürecinde karşımızdakine ya da hedef kitleye yönelttiğimiz bildirinin karşılığında, amaçladığımız sonucun alınıp alınmamasıdır.Bu etkinin sağlanabilmesinin:

İletişimin Etkinliği

1. İletinin alıcının dikkatini çekecek biçimde kodlanması ve açık olması

2. İletiyi kodlayan simgeler konusunda alıcı ve vericinin ortak bilgisinin bulunması

3. İletinin alıcının gereksinmesine yanıt verecek nitelikte olması

4. Alıcının temel değerlerinin, tutumlarının tanınması

İletişim Teknolojilerinin Faydaları

  • Maliyet avantajı,
  • İş Sürekliliği,Karlılık
  • Hareketlilik,Güven
  • Motivasyon,Verimlilik
  • Bilgilere her an ve her yerden hızlı şekilde erişim sağlar.

GPRS

Genel Pocket Radio Service
(Genel Cep Radyo Servisi)

GPS 

Global Possitioning System
( Küresel Konum Belirleme Uydu Sistemi)

Navigasyon

Bilgisayarlı Yol Kılavuzu;İlk olarak gemicilikte kullanılan bir terimdir

GSM

Global System for Mobile Communications
( Cep Telefonu İletişimi)

Mobil Veri İletişim Sistemleri

Mobil Veri İletişim Sistemi’nde GPS uydusuyla aracınızın yeryüzündeki yeri saptanarak GSM şebekesi vasıtasıyla aynı anda merkez bilgisayarı yada internet üzerinde haritadan izlenmesi sağlanmaktadır.  Bu sayede aracın rotası, hızı, varış süresi gibi bilgiler her an için merkez tarafından görülmekte, istenildiğinde otomatik veya elle kontrol edilerek, işletme maliyetleri en aza inmektedir.  Karşılıklı bilgi alışveriş özelliği de olan bu sistemde, ayrıca araçla merkez arasında fatura, stok listesi,barkod bilgisi gibi formların transferine imkan verecek güvenilir, hızlı ve hatasız bir iletişim sağlanmaktadır.

Kullanılan Mobil İletişim Araçları

WAP (Wireless Application Protocol)
Kablosuz İletişim Protokolü WAP kullanıcıların bu teknoloji sayesinde cep telefonları veya diğer mobil terminaller aracılığıyla hiçbir kablo ve arabirim bağlantısına ihtiyaç duymadan internete erişimlerini sağlayan kablosuz iletişim standardıdır.

WAP internet haberleşmesinin çeşitli bilgi ve haberleşme hizmetlerinin mobil kullanıcılara kolayca ulaşmasını sağlar.  Bugüne kadar mobil telefon kullanıcısının veri iletişimi çoğunlukla SMS (Kısa mesaj servisi) üzerinden gerçekleştiriliyordu.  Kullanıcıların temel veri iletişimi gereksinimlerini karşılayan SMS’ ten sonra açık bir teknoloji olan WAP ile standart olarak telefondan ve mobil iletişim ağından bağımsız olarak bilgi servislerine ulaşması sağlanmıştır.

GPRS

GPRS teknolojisi kullanıcıya yüksek erişim hızının yanı sıra, bağlantı süresine göre değil gerçekleştirilen veri alışverişi miktarı üzerinden tariflendirilen ucuz iletişim olanağı sağlamaktadır. GPRS teknolojisini kullanabilmek için mobil şebeke ve servis sağlayıcı altyapısına GPRS donanım ve yazılımları entegre etmek ve GPRS uyumlu mobil telefonlar gereklidir.

GPS

Küresel konumlandırma sistemi dünya etrafında bir yörünge izleyen 24 uydu yoluyla Dünya üzerindeki çok küçük şeylerin bile yerini belirlemeyi mümkün kılan sistemdir.  Doğruluk derecesi 10 ile 100 m arasında farklılık gösterir.

GSM

Mobil iletişim için küresel sistem. Avrupa da kullanılan mobil iletişimin en bilinen adıdır.

MMS

Çoklu ortam mesaj servisi. GSM de bulunan SMS servisinin ses ve resimlerle desteklenerek geliştirilmiş halidir

VPN

Sanal özel ağ. Herkese açık olan iletişim altyapısını kullanan özel bir veri ağıdır. Tünel protokolü ve çeşitli gevenlik prosedürleri ile izinsiz girişlere karşı korunur.
UMTS, SIMTRACK, WEBTRACK, SPACE CHECKER GİBİ ÇOĞALTMAK MÜMKÜNDÜR.

Araç Takip Sistemlerinin Faydaları ve Özellikleri

  • Araçların güvenliğini sağlar
  • Yer ve rota tespiti yapar
  • Araçları ve yetkili personeli kontrol altında tutar
  • Takip eder, yönetir, yönlendirir
  • Anlık veya geçmişe dönük olarak izler
  • Hem grafik hem de metinsel olarak raporlamalar yapar
  • Anında müdahale imkanı verir
  • Nakliye sipariş ve dağıtım kapasitesini arttırır
  • Lojistik destek sağlar
  • İş hacmini ve kalitesini yükseltir
  • Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlar.

İletişim Teknolojilerinin Kullanım Sahaları

  • Mobil İzleme Sistemi,
  • Satış Teşkilatı Yönetimi,
  • Servis Teşkilatı Yönetimi,
  • Mobil Ticaret / POS, Güvenlik
  • Şehirlerarası yolcu taşımacılık (turizm ve seyahat) firmaları
  • Taksi Filoları (Güvenlik amaçlı alarm butonu uygulamaları)
  • Acil Yardım Hizmeti veren Şirketler (itfaiye,ambulans,emniyet,gaz arıza vb)
  • Zırhlı Araçlar, Güvenlik Araçları
  • Şehirlerarası yük taşımacılık ve dağıtım firmaları (Nakliye)
  • Şehir içi yolcu taşımacılık firmaları
  • Şehir içi yük taşımacılık ve dağıtım firmaları
  • Araç Kiralama Firmaları (Rent a Car)

Araç Takip Sistemi Nerelerde Kullanılır

  • Şehirler arası yolcu taşımacılık:
    Turizm ve seyahat firmaları araç takip uygulamasının sunduğu çözümlerle araçların bulundukları noktaları anında tespit eder ve sağlıklı bir rota planlaması yaparak firma araçlarını maksimum yolcu kapasitesi ile çalışmalarını, daha kısa zamanda, daha ucuz, hızlı, güvenli ve kontrollü bir biçimde çalışmalarını sağlar.
  • Taksi filoları:
    Merkezden müşteri adresine en yakın taksinin yönlendirilmesi sağlanarak en kısa zamanda adrese ulaşmaları sağlanır ve araçtan en yüksek verim alınır.
  • Acil yardım hizmetleri:
    Acil yardım hizmetleri veren itfaiye, ambulans, emniyet, arıza vb. kurumlara telefon eden kişilerin adreslerine en yakın araç sistemde sorgulanarak bulunur ve belirtilen adrese yönlendirilir.
  • Zırhlı araçlar, güvenlik araçları:
    Bankaların nakit yönetim birimlerinde çalışan zırhlı araçlar veya güvenlik araçları da sistemi kullanarak paranın en hızlı ve en güvenli biçimde belirtilen adrese ulaşmasını sağlar.

İletişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Uygulama Alanları

  • E- Lojistik: Elektronik Bilgi Alışverişi, Mobil İzleme Sistemleri (Araç, Kargo..), Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri (BİLGE), Depo Bilgi Sistemleri ve Barkod Uygulamaları, Uydu destekli küresel konum tespit ve mobil iletişim sistemlerimden (GPS – GSM) oluşur
    E- Ticaret: İnternet, televizyon veya cep telefonu gibi herhangi bir elektronik ortam üzerinden yada ATM Bankacılık sistemleri ile yapılan alış verişdir.
    E- devlet: devletin gümrük idari işlerinde kamu, işletme ve vatandaş etkileşimlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılmasıdır.
    • (Otoyol ve köprüdeki geçiş sistemi, OGS, Boğaz Sinyalizasyonu ve Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri
    • İnternet üzerinden çöp vergisinin ödenmesi
    • Sağlık ve tedavi sürecinde barkodlu uygulamaların kullanılması
    • Trafik cezalarının internet üzerinden ödenmesi)
    E- Belediye: yerel Yönetimler tarafından uygulanmakta olan vatandaşlar ve işletmeler tarafından çok amaçlı hizmetlerinden yararlanılan, beyaz masa şikayet başvurusu, çevre ve temizlik vergisi ödeme gibi işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirildiği sistemlerdir.
    E- Veri: elektronik, optik veya benzeri yollarla üretilen, taşınan veya saklanan kayıtlardır.
    E- Sertifika: İmza sahibinin imza doğrulama verisini ve kimlik bilgilerini birbirine bağlayan elektronik kayıttır.
    E- İmza: Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik verilerdir.
    E- Posta:
    Zaman damgası: Bir elektronik verinin, üretildiği kaydedildiği, değiştirildiği, alındığı zamanın tespit edilmesi amacı ile elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imza ile doğrulanan kayıtlardır.
  • Twitter Adresimiz: https://twitter.com/BelgesiUdy
Tıkla puan ver
[Total: 3 Average: 5]
Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?