Beygir Gücü ve Tork

Beygir Gücü ve Tork

Beygir Gücü ve Tork Nedir?

Beygir Gücü ve Tork

İş yapabilme kabiliyeti anlamına gelen beygir gücü aracın yapması gereken işi ne kadar sürede yaptığıyla ilgili bir büyüklüktür. Birimi KW (Kilowatt) veya Bg (Beygir gücü)’dir (1 KW= 1.36 Bg). Beygir gücü temel olarak silindir hacmine bağlı bir büyüklüktür ve püskürtme sistemine, emme sistemine, çalışma basıncına, sıkıştırma oranına, çalışma verimine, yakıt türüne, ilgili parçaların boyutuna ve bunlar gibi birçok başka değişkene göre artıp, azalabilir. Ağırlığına oranla beygir gücü daha yüksek olan taşıtlar, yüksek ortalama sürati yakalayarak aynı zamanda daha çok iş yapabilirler. Beygir gücü düşük taşıtlar ise düşük ortalama süratlerle seyrederler ve özellikle inişli-çıkışlı yollarda yüksek yakıt tüketirler.

Tork değeri motorun yaratacağı döndürme etkisi anlamına gelir ve hızlanma ve yük çekme esnasında motorun devir kaybetmeden çalışmasına devam etmesini sağlar.

  • Birimi kgm (Kilogram metre) veya Nm (Newton metre) (1 Kgm = 9.81 Nm)’ dir.

Aracın torku; silindir sayısına, silindir hacmine, çalışma basıncına, hava emme sistemine, yakıt türüne, sıkıştırma oranına, krank ve biyel mekanizmalarının büyüklük oranlarına ve bunlar gibi birçok motor unsurunun büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Sıkıştırma oranının yüksekliği nedeniyle dizel motorlar genelde aynı hacimdeki benzinli motorlara oranla daha yüksek tork değerlerine ulaşırlar. Tork artış miktarı ve ivmesi önemli bir değerdir. Yüksek tork artışlı bir motor, ağır yük altında kolay kolay zorlanmaz ve motorun devir kaybetmeden çalışmasının devamını sağlar.

Motor torku, taşıtların özellikle yokuş yukarı performanslarını etkileyen bir büyüklüktür. Sü­rücüler yüksek torklu bir aracı kullanırken yokuş yukarı yollarda daha az vites değiştirirler. Böyle bir taşıt tam yüklü ağırlıkla yokuş yukarı çıkarken motor fazla devir kaybetmez. Taşıt ekonomikliğini sadece aracın broşüründe yazan tork ve beygirgücü performansı büyüklükleri ifade etmez.

Motor verilerine bakarken dikkat edilecek bir başka kriter de torkun ve beygir gücünün devir sayısına göre değişimidir. Aracın tork ve beygir gücü değerlerini ekonomik devirlerde sunup sunmadığı önem kazanır.

Bizi facebook ta takip edebilirsiniz.

Tıkla puan ver
[Total: 0 Average: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?