İş Sözleşmesinin Sona Ermesi

İş Sözleşmesinin Sona Ermesi

İş Sözleşmesinin Sona Ermesi Nedir?

iş sözleşmesinin sona ermesi

İşçi ile işveren arasında kurulmuş olan iş sözleşmesinin sonsuza kadar, devam etmesi haklı olarak düşünülemez. Taraflar, yapmış oldukları bir iş sözleşmesine kendi istek ve iradeleri ile son verebilirler. Bunun dışında zorunlu bazı sebeplerin ortaya çıkması ile de iş sözleşmesi sona erebilir. İş Kanunu işçi ve işveren arasında yapılmış iş sözleşmelerinin son bulması üç ayrı biçimde sona ereceğini düzenlemiştir.

  • 1-) Sözleşmenin Hükümsüzlüğü: İş sözleşmesi yapıldığı zaman; Borçlar Kanununda öngörülen ve sözleşmenin hüküm ifade etmesi için aranan geçerlilik koşullarına sahip olması gerekir. Aksi halde iş sözleşmesi hükümsüzdür. Hükümsüzlük iki şekilde ortaya çıkmaktadır; Bunlar; mutlak butlan ve nisbi butlandır.
  • 2-) Ölüm: İş sözleşmesinin taraflar arasında kişisel ilişki kurduğu için işçinin ölümünün iş sözleşmesini sona ermektedir. Buna karşılık işverenin ölümü ise farklı bir durum yaratmaktadır. İşverenin ölüm hali iş sözleşmesinin sona ermesi açısından işçinin ölümü kadar kesin etkiye sahip bulunmamaktadır. İş sözleşmesi işverenin şahsı ile ilgili ise sözleşme son bulur. Örneğin yaşlı beye bakım için bir bayan iş sözleşmesi yapmış ise ölümle birlikte sözleşme sona ermiş olur.
  • 3-) Tarafların Uzlaşması; İş sözleşmesinin tarafları nasıl serbest iradeleri ile sözleşme kurmuşlarsa, yine serbest iradeleri ile karşılıklı anlaşma ve uzlaşı içinde” iş sözleşmelerini de sona erdirebilirler.
Tıkla puan ver
[Total: 0 Average: 0]
Whatsapp
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?