
İkametgah Nedir?
Tanım:
Şahısların başka şahıslarla olduğu kadar bir yer ile de bağlantısı vardır. Bu bağ iki şekilde olur.
- Bir şahsın belli bir Devlet ile bir bağlantısı vardır ki buna “Tabiiyet (uyrukluk)” denir.
- Bu kimse ülkenin belli bir yerinde “oturmak”, “iş ve aile ilişkilerini orada toplamış” bulunmaktır. İşte şahısların bu şekilde bağlı bulundukları yere “İkametgâh” denir.
İkametgah Türleri
1. İradi İkametgâh: Bir kimsenin kendi isteğiyle seçeceği ikametgâhtır. Bir kimsenin yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir. Bir yerin ikametgâh sayıla bilmesi için –bilfiil oturması, -yerleşmek niyetiyle olması gerekir. Yerleşmek niyetiyle olmaksızın oturulan yer ikametgâh değil, mesken (konut) olarak adlandırılır.
2. İtibari İkametgâh: İradi bir ikametgâhı bulunmayan şahıslar hakkında söz konusu olur. İradi bir ikametgâhı bulunmayan kimselerin halen oturmakta oldukları yer, yani meskenlerinin bulunduğu mahal onların ikametgâhı addedilmektedir. Bu herkesin mutlaka bir ikametgâha sahip olmasından ileri gelmektedir.
3. Kanuni İkametgâh: Kanuni ikametgâh, bazı şahıslar hakkında bizzat kanunun tayin ettiği ikametgâhtır. “Koca ikametgâhı karının, ana babanın ikametgâhı velayetleri altındaki çocuğun ve mahkemenin(sulh mahkemesi) bulunduğu yer vesayet altındaki kimsenin ikametgâhı addolunur.
MEDENİ HUKUK DERSİNİN DİĞER KONU BAŞLIKLARI:
- Medeni Hukuk Nedir?
- Medeni Hukukun Alt Dalları
- Hak Kavramı
- Hakkın Kazanımı
- Kişilik Haklarının Konusu
- Hakkın Kazanımında İyiniyet
- Hakkın Korunması
- Dava Nedir?
- Dava Çeşitleri
- Kişi ve Kişi Türleri
- Kişiliğin Başlangıcı
- Gerçek Kişiliğin Sona Ermesi
- Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi
- Kişilerin Ehliyeti
- Fiil Ehliyetinin Şartları
- İkametgâh